czyli tradycyjna kuchnia grecka, której warto skosztować na wakacjach.

Grecja już od ładnych paru sezonów, znajduje się w ścisłej czołówce kierunków wakacyjnych naszych Rodaków. Zazwyczaj są to wyspy, ale i na lądzie można spotkać Polaków. Oprócz gwarantowanej pogody, ciepłego morza i dużej ilości zabytków, do Grecji przyciąga nas też tutejsza kuchnia. Mocno zróżnicowana, kolorowa i naprawdę smaczna. Grecy jedzą mięso, sporo warzyw, także weganie nie będą głodować oraz oczywiście owoce morza. Do tego trzeba pamiętać o super aromatycznych przyprawach i mega słodkich owocach, którym słońca nie brakuje. Jedynie słodycze mogą budzić skrajne uczucia, jedni je pokochają, drudzy wcale. Bowiem w Grecji wszystko oblane jest miodem, ale tak szczodrze. Akurat to nie moja bajka, ale fani karmelizowanych orzechów i innych ulepków, będą w siódmym niebie.

Zatem czego warto spróbować na naszych greckich wakacjach.. może najpierw od tych dań, które już od jakiegoś czasu goszczą i na naszych polskich stołach , czyli od sałatki greckiej i tzatzyków. Obie potrawy są mega proste do zrobienia w domu, warto jednak skosztować ich w oryginalnym wykonaniu.

sałatka po grecku

sałatka po grecku

Jako przystawkę warto zamówić grillowany ser – saganaki czy halloumi lub ser feta ale zapiekany, z pieca. Dobrym wyborem będzie także sałatka z grillowanej ośmiornicy lub gołąbki z liści winogron czyli dolmades.

souvlaki

souvlaki

Jako danie główne można zamówić souvlaki, czyli kawałki mięsa w formie szaszłyków, albo pyszną mousakę (prawie jak lazania tylko z bakłażanów). Warto zamówić owoce morza, same bądź z makaronem i gyros, który grecy najczęściej zawijają w pitę, razem z frytkami.

mousaka

mousaka

Świeże ryby to oczywista oczywistość, ale warto spróbować tutejszych mielonych, czyli keftedes. Jeśli chodzi o warzywa to dużo tu się faszeruje bakłażanów, pomidorów, cukinii i papryk.  Z kolei z deserów warto wypróbować zwykły jogurt grecki podawany z miodem i orzechami oraz różne wariacje ciasta filo, które równie dobrze nadziewają szpinakiem.

Jak jest zrobione ciasto filo?

Przy czym trzeba pamiętać o różnych regionalnych odmianach tradycyjnego greckiego jedzenia oraz innych potrawach np. na poszczególnych wyspach. Grecy używają sporo oliwy i na to też warto się przygotować. Frytki, wszędzie frytki, nawet do mousaki czy innych potraw je dostaniecie. Aha i taka mała uwaga coś takiego jak nasza polska – ryba po grecku, nie istnieje i nie jest to w ogóle znane na greckiej ziemi 😉

Kategorie: Grecja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *